Samen Sterk met Brut172
Covid-19 heeft een enorme impact op onze wereld. De Horeca is een van de branches die het hardst getroffen is. In de komende reeks interviews praten we met horecaondernemers over de impact die Covid-19. We praten over de economische consequenties en over de toekomst. Wij spraken met Chef Hans van Wolde van Brut172 over de impact van de corona crisis.
brut172Hans bedankt dat je wilt deelnemen aan de reeks ”samen staan we sterk” interviews. Agnes Raggers heeft jou genomineerd voor dit interview en ik zal dan ook maar meteen met de eerste vraag beginnen. Hoe raakt deze crisis jou als ondernemer?
Deze crisis raakt mij verschrikkelijk als ondernemer, omdat wij natuurlijk pas vanaf Maart pas open waren gegaan. En wij daarom zeer waarschijnlijk niet in de NOW-regeling gaan vallen en daardoor ook geen vergoeding krijgen voor het personeel.
Jeetje, dat is wel heel pittig.
Wij hebben natuurlijk nog de verbouwingskosten lopen van hier en de advocaatkosten vanuit Beluga wat ook nog steeds loopt. Dus ja, met deze crisis er nog eens overheen gaat het kantje boord worden. We hebben nog een maandje lucht, als we binnen een maand geen omzet kunnen maken, dan kunnen wij gewoon de deuren sluiten hier.
Dat is inderdaad vreselijk, dan mogen we hopen dat dat niet gebeurt.
Nee, maar het is gewoon niet anders.
Ja, helaas is het een situatie die niemand had kunnen voorzien natuurlijk en we hopen dan ook dat je deze crisis goed doorkomt. Zijn er eigenlijk ook dingen die je op dit moment doet om deze periode zo goed mogelijk door te komen?
Ja, dat proberen we natuurlijk wel. De eerste week zag ik het maar als een cadeautje voor Brut en voor onszelf ook, omdat we nog zoveel onafgemaakte dingen hadden. We zijn eigenlijk gestart als een slecht voetbalteam, die nog niet zo heel goed wist op welke plaats ze in het veld moesten gaan spelen en die tijd hebben we dan ook gebruikt om heel goed te communiceren en heel veel dingen te analyseren en ook om heel veel karweitjes waar we nog elke dag mee bezig waren, af te maken. Verder moeten we niet alleen de tuin onderhouden maar het hele pand aan de binnenkant, personeelsruimtes goed inrichten, de keuken. Alle dingen in de keuken een goede plaats te geven, dus we zijn eigenlijk nog continue bezig. Niet al het personeel, want ik heb wel de eerste weken al het personeel thuisgelaten. Nu laat ik ze heel sporadisch 10 á 20 procent van hun arbeidscontract op een goede 1,5 meter afstand werken.
Oké, echt een moment waarop jullie echt aan het finetunen zijn en de puntjes op de “i ”aan het zetten zijn.
Ja, we willen eigenlijk gewoon kijken om nogmaals in voetbaltermen te spreken op welke plaats, de spits moet staan, wie de doelman, wie waar het beste tot zijn recht komt. We hebben gewoon niet een goede start gehad. Door die paar dagen dat we open waren, hebben we de tijd gehad om te zien wat wel en wat niet werkt en dat kunnen we nu bij gaan stellen en beter neerzetten.
En straks als het punt weer komt dat je open kunt, kun je eigenlijk die stappen meteen mooi gaan uitvoeren.
Ja, dan hebben we goed getraind en staat er nog wel hetzelfde voetbalteam maar wel met een hele andere filosofie en een andere opstelling eigenlijk.
Met de mensen op de juiste plek en goede tactiek, om te gaan winnen om het zo maar te zeggen. Zijn er eigenlijk ook specifieke dingen waarvan je zegt dat zou je als ondernemer nou net niet moeten doen in deze tijd?
Nou ja, ik vind dat er maar een paar mensen zijn, die het thuis bezorgen goed onder de knie hebben. Joris Bijdendijk bijvoorbeeld, die vind ik het eigenlijk fantastisch doen. In onze tak van sport maken we geweldig verrassende dingen, maar uiteindelijk zie je bij iedereen die vervolgens gaat bezorgen dat ze makkelijk geld willen verdienen, maar als je het goed uitrekent houd je er gewoon echt maar bar weinig van over. Voor mij heeft het sowieso geen functie hier in het bergenland, om te gaan bezorgen of afhalen. Kortom, ik vind als je ervoor kiest om te gaan bezorgen dat je er dan goed over na moet denken en dat je dan wel kwaliteit blijft bezorgen. Er zijn zoveel mensen die dit nu doen en in de huidige markt concurreren ze elkaar dood. Ik vind dat niet goed en ik vind cadeaubonnen verkopen al helemaal niet goed, want je weet helemaal niet of je dat straks allemaal wel aan de mensen kunt teruggeven. Het is uitstel van executie. Maar de vraag is eigenlijk wat zou je als ondernemer nu echt niet moeten doen? Nou, niet bij de pakken neer zetten, in conditie blijven en positief blijven.
Dus eigenlijk op het moment dat je weer mag dat je alle positieve energie hebt om ermee aan de slag te gaan.
Ja, probeer een beetje aan jezelf te werken en probeer de tijd te gebruiken die je eigenlijk nooit hebt gehad om ook een klein beetje van jezelf te genieten.
Ja, precies! Dat brengt me eigenlijk meteen op de volgende vraag. Corona heeft natuurlijk veel vervelende consequenties en het brengt mindere tijden met zich mee. Maar zie je eigenlijk ook silver linings van dit virus? Zie je ook mooie dingen ontstaan en positieve kanten?
Ik heb eigenlijk vanuit de Corona alleen nog maar positieve dingen gezien, voor mezelf. Alleen dat financiële plaatje is natuurlijk lastig, daar hangt natuurlijk wel alles aan vast. Maar voor mij heeft het alleen nog maar positieve dingen opgeleverd. Ik heb meer rust in mezelf gevonden wat ik heel erg belangrijk vind. Ik ben tot inzichten gekomen waar ik helemaal niet over nagedacht zou hebben. Ik blijf zeggen, dat financiële plaatje is natuurlijk vreselijk en we hopen ook echt dat we eruit komen. En als we er uitkomen, dan komen we er ook minimaal 3x sterker uit.
Agnes Raggers heeft jou natuurlijk aangedragen voor dit interview en nu had ik haar gevraagd welke signature dish ze stiekem zou willen inzien, maar toen gaf ze eigenlijk aan dat ze niet kan koken. En daaruit ontstond de vraag van wie zou je weleens een kook workshop willen hebben en toen gaf ze aan die wel graag van jou te willen krijgen. Dus eigenlijk wilde ik vragen of je het leuk vindt om Agnes een keer een kookles te geven?
Als het maar privé is, dan is het goed (lachen beiden), nee hoor, Agnes en ik liggen elkaar ook heel goed, dus prima. En van wie ik een signature dish heel graag stiekem zou willen zien? Nou eigenlijk van niemand, maar er is wel één dingetje waar ik altijd met heel veel smart naar kijk en dat is de signature dish van een hele goede collega en vriend van mij en dat is van Richard Oostenbrugge. Ik vind zijn appeltje toch altijd wel een prachtig iets. Ik vind dat echt een fantastische signature dish. Zijn appeltje in heldere karamel. Ik zou niet weten hoe hij dit maakt, maar ik zou sowieso nooit iets namaken van een andere mensen. Maar ik vind het wel echt altijd geweldig om dat appeltje te zien, dat is zo karakteristiek, zo kunstzinnig, zo mooi gedaan.
Dat is een zeer groot compliment naar Richard toe.
Ja, ik heb ook heel veel respect voor Richard en Thomas, dat vind ik heel bijzondere mensen.
Echt supergaaf. We hebben ook al een interview met Richard gehad, die staat al op onze social media kanalen. Is er ook een recept, een signature dish van jou die je eventueel wel zou willen delen als iemand daarom zou vragen?
Ik heb niet echt hele eigen signature dishes als ik eerlijk ben, omdat ik net opnieuw begonnen ben. Hier heb ik eigenlijk het Beluga gedeelte helemaal afgesloten en ben ik een nieuwe weg ingeslagen. Ik ben eigenlijk weer bij nul begonnen. Ik wil eigenlijk de aankomende jaren weer mooie signature dishes kweken, waarbij ik het Beluga gedeelte echt achter me laat. De aankomende 15 jaar wil ik een nieuwe weg inslaan en daar wil ik ook nieuwe signature dishes in bereiden.
Dan ben ik super benieuwd wat daar uit gaat komen, dat ga ik zeker ook volgen. Als allerlaatste vraag zou ik graag willen weten. Agnes heeft natuurlijk jou genomineerd. Van wie zou jij verder het leuk vinden om ook een interview voorbij te zien komen?
Ik weet natuurlijk niet of Jan Sobecki al een interview heeft gehad? Ik heb heel veel respect voor Jan en ik vind Jan ook een heel bijzondere jongen. Hij is een beetje een eigenheimer. Als je Jan niet kent krijg je ook geen hoogte van hem. Hij heeft eigenlijk helemaal niet zo’n hele bijzondere keuken, maar door zijn eenvoud en zijn smaken en zijn finesses die hij erin brengt wordt het bijzonder. Hij is de nummer twee van vorig jaar waar ik het lekkerst gegeten heb. Dus ik nomineer Jan Sobecki.
Oké, heel gaaf! Dan zullen we zeker contact leggen met Jan en kijken of hij ook graag wil deelnemen aan deze interviews. Bij deze wil ik je graag hartelijk bedanken Hans.
Je mag tegen Jan zeggen dat hij denk ik maar één ding niet kan en dat is tennissen.
Oké, dat zal ik als referentie aanhouden “Het enig wat jij niet kan is tennissen”.
Wij dagen elkaar altijd uit, maar zijn nog nooit samen gaan spelen.
Dus het kan nu zomaar zijn dat er na dit interview een tennis match ontstaat.
Goed Erik, dank je wel en ik ga verder in mijn tuin.