Contact
Nieuws 5 min leestijd 18 november 2020

Samen sterk met hotel Mooirivier

Deze week sprak Erik Souren met F&B Manager Agnes Raggers van hotel Mooirivier uit Dalfsen. Afgelopen januari werd Agnes uitgeroepen tot F&B Professional van het jaar.

Contact

Allereerst bedankt dat je ook deelneemt aan de Samen Sterk interviews en ik zal dan ook maar meteen beginnen met de eerste vraag. Hoe raakt deze crisis jullie eigenlijk?
Het raakt ons net zo erg eigenlijk als alle andere  horeca in Nederland, trouwens niet alleen de horeca in Nederland, maar bijna alle bedrijven in Nederland op dit moment. Het geluk is misschien, dat we geen startende onderneming meer zijn  en dus wel een basis hebben, maar dat wil niet zeggen dat het minder erg is. Begin maart merkten we eigenlijk al dat er veel geboekte boekingen werden verplaatst naar een andere datum of dat men zelfs al wilde annuleren, dus ja dat is verschrikkelijk. Dat wil je eigenlijk niet meemaken, maar ja….

Ja precies, het is een uitzonderlijke situatie die niemand heeft kunnen voorzien. Zijn er ook specifieke dingen die jullie nu doen op dit moment om de tijd door te komen in deze crisis?
Nou, we hebben verschillende scenario’s al bedacht en ook alweer gewijzigd. We spelen echt in op het beleid van de overheid. Op dit moment hebben wij een planning gemaakt van twee personen per dag, die dan extra werkzaamheden doen. Denk aan schilderen, schoonmaken, klussen, en dingen waar we nog niet aan toe waren gekomen die nu wel opgepakt kunnen worden. Verder maken we ons klaar voor de zomer. Ik werk op dit moment ongeveer 32 uur en ik probeer ook op de zaak te zijn, zodat ik benaderbaar ben voor personeel als ze vragen hebben, maar ook dat ik voor mijn baas zichtbaar ben. Verder kunnen wij niet zoveel doen.

Dus eigenlijk de dingen doen voor als je straks weer open mag, zodat straks alles tiptop in orde is. Wat je veel hoort van ondernemers is dat ze nu tijd nemen voor de dingen die normaal een beetje vergeten worden of waar je normaal gesproken steeds net niet aan toekomt.
Ja klopt, maar het is erg lastig! Want zodra je iets bedacht hebt, worden de richtlijnen en regels weer bijgesteld en moet je de plannen weer helemaal omgooien. Maar gelukkig gaat al ons personeel daar heel flexibel mee om en zijn ze welwillend en bereid om van alles te doen. Zo staan de koks, de technische dienst te helpen en de bediending, de schoonmaak en de tuin te ondersteunen en daardoor krijg je wel weer heel erg een teamspirit en dat is ook wel weer mooi om te zien. En iedereen wordt er ook heel creatief van en dat is echt mooi om te zien, want zo leer je een persoon weer op een hele andere manier kennen.

Dat zijn dan toch ook weer beetje de positieve dingen die eruit kunnen ontstaan, dat de band onderling een stuk hechter wordtDan kom je misschien wel verborgen talenten tegen, misschien blijkt iemand van de technische dienst wel een goed kok te zijn of andersom. Dan kun je altijd nog iemand laten inspringen mocht het nodig zijn.
Ja, nou dat gebeurt eigenlijk al een beetje, dus ja dat vind ik dus ook echt mooi om te zien en het is heel erg mooi om te zien dat iedereen zo welwillend en bereid is om gewoon van alles te doen. Personeel blijft mij maar appen; “als er wat is, wil ik komen”, “als ik ergens mee moet komen helpen”, etc. Dat geeft natuurlijk een erg goed gevoel.

Dat maakt je als manager natuurlijk ook een beetje trots om te merken dat je zo’n gemotiveerd team hebt ondanks de situatie. Zijn er dingen die je andere F&B professionals zou adviseren om nou net niet te doen in deze tijd?
Nou, ik zou proberen om niet te gaan piekeren en vooral echt positief en optimistisch te blijven en dat naar je team uiten. Ik vind het ook belangrijk om je team goed op de hoogte te houden wat er speelt binnen een organisatie, dus ga niet afgebakend met je MT, of als je een ondernemer bent alleen maar met je partner, overleg voeren. Betrek je team er echt bij. Ook bij sommige ingewikkelde situaties. Uiteraard kan dat kan natuurlijk niet altijd, maar mensen hebben vaak echt hele leuke, creatieve en goede ideeën, dus misschien kan je daar op dit moment iets mee of anders in de toekomst. Dus dat adviseer ik om te blijven doen en gebruik verder gewoon je gezonde verstand en ga niet naar plekken waar heel veel mensen zijn, zoals het strand of een park. Dat wil ik eigenlijk iedereen nog even meegeven.

Dat klinkt eigenlijk heel logisch en als een goed advies. Je gaf al aan dat het teamverband meer versterkt wordt binnen jullie team dat is natuurlijk een prachtig gegeven in deze tijd. Zijn er nog andere mooie dingen, initiatieven, die je misschien ook buiten jullie organisatie om ziet, waarvan je nog meer blij wordt?
Ja heel veel. De welwillendheid en betrokkenheid van het personeel vind ik heel erg mooi om te zien, dan praat ik alleen over ons bedrijf. En persoonlijk, ja, ik weet het even niet. Er zijn namelijk heel veel mooie dingen. Je hebt ineens tijd voor je gezin, ik leef bijvoorbeeld zelf niet heel veel in mijn huis. Nu ben ik ineens meer thuis door deze situatie en mijn beste vriendin die normaal in het Westen woont, woont nu tijdelijk bij mij in huis, dus dat brengt weer hele mooie dingen met zich mee. Wij zitten redelijk in het Noorden van het land. Ik moet heel eerlijk toegeven dat de situatie hier nog niet zo ernstig is als de situatie in het Zuiden van het land. Dus wij maken op dit moment niet de ernst mee, tenminste niet op persoonlijk vlak. Dus, we maken er maar gewoon het beste van.

Jazeker, en het is zoals je zelf al zegt hartstikke leuk dat je vriendin is langsgekomen en dat je daar nu tijd voor hebt. Dat zijn zeker de positievere dingen, denk ik. Iets anders, je staat zelf niet in de keuken, maar een van de vragen die we andere geïnterviewden (chefs) hebben gevraagd stel ik jou toch ook. Van wie zou je weleens een recept in willen zien. Stiekem, of misschien zelfs krijgen? Of heb je weleens ergens gegeten en gedacht dit zou ik zelf ook weleens een keer willen maken?
Nou, ik moet hier wel een beetje heel erg hard om lachen. Ik kan dus niet koken. Echt gewoon niet. Ik mag ook eigenlijk niet in de keuken komen. Ik mag alleen in de keuken komen om af te wassen, hahaha.

Hahaha, dan moet ik de vraag misschien iets anders stellen. Van wie zou je weleens een kookles willen ontvangen?
Dat had ik ook al bedacht. Misschien is er iemand die mij gewoon een basis kookles kan geven (lacht).

Misschien is dat wel een leuke oproep/vraag die we mee kunnen nemen in andere interviews. “Wie wil Agnes kookles geven”? Ik wilde eigenlijk ook nog vragen of je een van jouw recepten zou willen delen, maar ik denk dat we dat beter kunnen laten zitten, hahaha. Heb je dan misschien met jouw ervaring, de gouden F&B tip die je wel zou willen delen?
Nou, dat heb ik zeker! In mijn team streef ik echt naar rust en tempo. Rust is een voorwaarde om op tempo te kunnen werken. En dat wil ik echt wel als gouden tip meegeven aan andere f&b professionals.

En wat zijn dan de bepaalde dingen die je doet om te zorgen dat je team te allen tijde rustig is?
Het is belangrijk dat er voldoende materialen zijn om efficiënt te kunnen werken. En goede en duidelijke communicatie is heel erg belangrijk. Het zijn eigenlijk vaak kleine dingen die je doet, die wel erg helpen de rust in het team te bewaren.

Het zit hem dus vaak in de details en voorbereiding en als dat op orde is dan zal de rest inderdaad vanzelf komen. Dan zijn we bij de laatste vraag aangekomen. Wie zou jij willen nomineren voor een volgend interview? Of heb je met het oog op ‘Wie helpt Agnes leren koken’? een chef voor ogen aan wie we dat kunnen vragen?
Dat heb ik zeker! Ik dacht aan Hans van Wolde. Hans van Wolde heeft natuurlijk net een nieuw restaurant geopend en is door deze omstandigheden ook gesloten, dus ik wil hem graag nomineren voor de volgende reeks.

Nou, perfect. Dan gaan we daar eens mee aan de slag. Dan wil ik je hartelijk bedanken Agnes voor dit leuke interview. Heel veel sterkte en we houden contact.
Dat doen we zeker. Heel veel succes en sterkte ook voor jullie.

Meer informatie?

Erik Souren
Sales Executive
Erik Souren
Sales Executive